6.04.2007

Ayağı Yerden Kesmek Üzerine


Editör- Yav sen ne tembel, ne işgüzar herifsin!
Ben- Ne oldu ki?
Editör- Blogu takip etmiyor musun evladım, bak okuyucu araba muhabbetiyle ilgilenmiş, C-kutusundan görüşler bildirmiş. Bunun üzerine gitsene...
Ben- Ama efendim bu gece internette yapacağım önemli işlerim vardı.
Editör- Başlatma şimdi önemli işine, iki saat içinde mayami ikinci el araba piyasası ile ilgili bir yazı istiyorum.
Ben- Ama ben blogcuyum efendim, gazeteci değil ki, ancak kendi tecrübelerim hakkında...
Editör- Hööst! İşin ne olduğunu senden mi öğreneceğim? Bir saat elli yedi dakikan kaldı, çabuk ol.
 
>>

Sevgili blogcular, saygıdeğer arkadaşlarım... İçimde nasıl bir yazı yazma şevki var anlatamam. Dönüp düşünüp, durup kaşınıp yazmak istiyorum bu gece... Hazır koli koli de boş zamanımım varken aklıma -tesadüfen- gelen bir konuda bir iki kalem oynatayım dedim. Konumuz Mayami ikinci el araba piyasasından ziyade, bu aralar içinde bulunduğum durumun kısa bir özeti olacak...

(Editör- Nerde benim sopa?)

Sizin de fikrinizi alıp, artık pazartesiye kadar kendime bir araba almam gerekiyor. Zaten hep aklımda olan bu iş, annemle babamın buraya gelme kararları ile iyice hızlanmıştı. Şimdi sizlere, finale kalan son üç araba hakkında kısa bilgiler vereyim.

FORD ESCORT GT

İki kapılı olan bu arabanın vitesi buradaki birçok aracın aksine manuel (kaktırmalı) Sahibi rum sörvısta süpervayzır bir çocuk. Satılığa çıkarsa da hala helalleşemediği için işe bununla gelip gidiyor. Fiyat mütevazi: 800 dolar. Araç 96 model ve 159 bin milde... 10 senede bayağı bir tozunu almış asfaltın. Tamponun sol arkası kuşların yuva yapmasına imkan verecek ölçüde delik ama inanın bunu kafama takmadım hiç, hayvansever bir insanım özümde... Esas kötü şey klimanın çalışmaması. Kasımdan beri yaz yaşayan ve gerçek yazın henüz gelmediği söylenen bir iklimde klimasızlık mümkün olur mu? Araç sahibinin bu olumsuzluğa karşı sunduğu çözüm güneşçatısı (san ruf) Demek oğlanın saçları bu yüzden arkaya yatık . Hem de hiç öne gelmemecesine...

KIA SEPHIA



Amerikalılar arasında bir söz var:

İlle de Japon olsun, ister çamurdan olsun... Yok Kia Japon değil Kore arabası. Bizim gazilerimizin de hakkı var bu arabalarda, o yüzden gözüme pek bi toprak duruyorlar. Aracı ben daha görmedim ama o kadar çok anlattılar ki gözümde bir efsaneye dönüştü adeta. Cd çalar, ays kolt aysi (buz gibi klima), yeni değiştirilmiş pırıl tekerler.

Sahibi Kübalı bir tamirci adam. Tamirci olunca hem iyi, hem kötü... İyi tarafı şu; adam arabadan anladığı için gelin gibi bakmıştır, yağını balını pekmezini esirgememiştir. Bujileri özenle törpülemiş ve meme yapmalarına izin vermemiştir. Ha sıkıysa yapsınlar meme.
Kötü tarafı ise adamın tamirci olması yine. Satmaya yakın içerdeki birçok parçayı eskileriyle değiştirmiş olabilir... Mesala radyatörü söküp yerine eski kalorifer peteği takmadığına nasıl emin olacağım? (Kaputu aç bak)

Adam bizim Elpidio' nun arkadaşı. Yarın görmeye gidiyorum bu "gelin adayını" kısmetse. Biraz çikolata bir şişe de motor yağı yaptıracağım.
98 model. Otamatik şanzıman. Az kullanılmış.
Fiyat 1000-1500 dolar arasındaki bir " hadi ver elini de olsun bu iş " noktasında.
Kötü yanı, araç kırmızı.
Kötü yanının iyi yanı, burada itfaiye araçları kırmızı değil.



NOT: Bu yazı yazıldıktan iki gün sonra fotoğraflarını görmüş olduğunuz 98 Kia sephia' yı 1200 dolara almış oldum. Kazasız belasız kullanmak nasip olsun...

DODGE NEON

Şu ana kadar en çok içli dışlı olduğum araba. Otel içinde kullanmışlığım oldu. Araç sahibi gerdek öncesi koynuma sokmaya kararlı... " yarın sana vereyim bir tur at " diyip duruyordu artık daha fazla kıramadım ve kabul ettim. Yarın test sürüşü yapacağım trafikte, gece de bende kalacak(!) Arabanın içi çok temiz ama dışı için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim. 2002 kasırga sezonu tepeden bir palmiye yemiş. Yani tepe kısmının tüm boyası gitmiş, sonra da paslanmış. Kaporta üzerinde muhtelif yerlerde de paslanma var... Kısacası tepeden tırnağa bir boya ve takibeden bu makuz talih için kıyasıya bir gusül abdesti istiyor.

Araç bir iki kaza atlatmış. Bunlar sadece şimdiki sahibinin bildikleri tabi. Öncekiler neler yaptı hiç belli değil. Arabayı almaya kalksam bile kapsamlı bir çekap yapmadan cesaret edemem.

Fiyat 1000 dolar ama 800 e kadar yolu var.
Otamatik vitesli, dört ay önce değişmiş 3 yeni lastiği var. Değişmeyen dördüncü lastik, fabrikada takıldığından beri yerinden çıkarılmadığı için hafif yıpranmış.

96 model. 122 bin mil. Boyalı yerleri beyaz. Burada arabaları hurda olana kadar kullanıyorlar. Çünkü tamir ve yedek parça sektörü o kadar pahalı ki, arabayı vurduğunda bir süre öyle gezip sonra satmak ve yenisini almak daha mantıklı görünüyor. 2000 dolara alınmış bir aracın kaza raporunu gördüğümde şok olmuştum, polis tarafından yapılan incelemede araçta 8000 dolarlık hasar olduğu tespit edilmiş. O yüzden ben de çok fazla kusur aramamaya karar verdim arabalarda. Ayağımızı yerden kesiyor mu, kesiyor... Gerisi şamda hindistan cevizi. Bir de bizimkileri havaalından karşılayıp kapıyı şöyle önlerinden açtım mı tamam... Araba tüm fonksiyonlarını yerine getirdi demektir.
Bizimki mantık evliliği gardaş, pozisyon peşinde değiliz.


ÖNCEKİ YORUMLAR:

Yazan:caglarbilir | Tarih: 2007-04-06 07:03:58
Konu: son kararım
caglarbilir ">
para yetiyosa kia derim ben birader.

Yazan:jidotakafu | Tarih: 2007-04-06 08:45:14
Konu: Kia da Kia
YEC;
caglar bilir de onayladığına, seninde aklın daha yattığına
ve tabi ki başından beri hiç kıvırtmaksızın KİA dediğime göre ...
Hadi hayrılı ugurlu olsun ...
Kırmızı ya takılma yaa Arabada güzel durur ..
Kırmızı arabanın içinde, esmer, kırmızı gömlekli delikanlı da
ayrı bi havalı durur :P
al gitsin ...

Ayrıca Fiyatlar cidden güldürecek düzeyde ucuz ya.
Ne biçim vergi dayıyolar bize işte .
Hepimiz Paşayız ya...
Yazan:ipeksol | Tarih: 2007-04-06 15:08:25 
Konu: düş
yahu yec..seçenekleri zorlasak mı ne dersin..sen bunlardan biri veya hepsi hiç farketmez bana zorlama evlilik gibi göründü..ama yine de illada mantık evliliği dersen..sizinkiler bu mantık evliliği yerine klimalı sarı renkteki evlilikleri tercih edebilirler gibi geliyor..ne de olsa oğullarının geleceği söz konusu..yani eldeki bir elde olmayan ikiden daha iyidir derler ya..
Yazan:dolphinblue | Tarih: 2007-04-06 20:54:46  
Konu: ...
ben arabadan hiç anlamam!
ama yazılan yorumları okuyunca ne deniliyorsa yap derim bende :)
çok kolaycıyım dimi? :)
dolphin
Yazan:imbirgaripsinbirgaripler | Tarih: 2007-04-07 23:35:55  
Konu: a mı diim b mi diim c mi diim d mi diim
ben de jido ve çağlara katılaraktan kia diyorum eheh kırmızı güzeldir ahaha dodge ninde daha fazla duygularıyla oynama bence:))hakkat araba fiyatları çok komik şimdiden hayırlı uğurlu olsun.
Yazan:hbasak | Tarih: 2007-04-07 10:54:30
Konu: önemli bir karar.....
Ben olsam kafasına palmiye yemiş araç istemem, arkasında kuş yuvası taşıyan da istemem, Kia uygun bence ama daha görmemişsin bir tanışıp efsaneleştirildiği kadar var mı bakmak lazım.....Sessiz, becerkli, kayınvalide-kayın pedere saygıda kusur etmeyecek, nazı kaprisi olmayan, ağzı var dili yok bir gelin olsun....dış görünüm mühim değil, mühim olan iç güzelliği değil mi YEC?
Yazan:sehrayin | Tarih: 2007-04-07 01:21:52
Konu: Ben vitesin kaktırmalı olanını severim
Bu üç seçenek arasında en makul olanı Kia gibi görünüyor ama kaktırmalı vitesin de ayrı bi havası oluyo be:))
Yazan:suleyman456 | Tarih: 2007-04-06 22:38:24
Konu: ...
Arabadan anlamam ama gogoldan resimlerine baktım ve en güzeli DODGE NEON bana kalırsa.Tabi performansını filan bilemem.1000 dolara araba,ne güzel yahu!!!
 

Hiç yorum yok: