30.11.2007

Omza Alacaksan Gel !


Selamlar, bu aralar eskiden (blogculuk zamanından önce) yazdığım bazı yazıları elden geçirip beğenilerinize sunuyorum. Bu da sıkıntılı bir dolmuş yolculuğundan sonra kaleme alınmış bir yazı...

Şu güzel ülkemizde dolmuşa binmek kolay değil. Önce bir takım şartları kabul etmek gerekiyor. Sosyal yapımız gereği bayanlara ve yaşlı insanlara yer vermek gerekliliğini kastetmiyorum, bunlar güzel adetlerimiz arasında. Kucak kucağa seyahat ederken ani rota değişikliği ve türbülans sonucunda vatandaşın kaba etine temas etmek ya da temas etmemek üzere paltosundan çekiştirmek gibi zorluklardan da bahsetmiyorum. Bugün burada dile getirmek istediğim konu, bazen daha dolmuşa binmeden duyduğumuz "abi çökeceksen gel, ileride çevirme var" türünden pazarlık girişimleridir.
    
>>

Yahu dolmuşçu dostum, gözünü sevdiğim emekçi kardeşim, biz bu parayı sana neden veriyoruz? Kanundan kaçan adamlar olarak bizi polis çevirmesinden geçir diye mi? Öyle bir sorunumuz olsa takdir edersin ki zaten Buca-Bornova dolmuşlarına binmezdik. Basitçe istediğimiz şey bir buçuk lira karşılığında kıçımızı bir koltuğa, hiç olmadı kuytu bir yere iliştirip sağ sağlim evimize ulaşmaktır... Şimdi sen daha fazla yolcu alıp günü kurtaracaksın diye ben neden her olası polis noktasında def-i hacet pozisyonu almak zorundayım? Hem siz memleketin polisini aptal mı sanıyorsunuz efendim? Yan yana altı adet kafa gördüklerinde "Hımm pek güzel herkes oturmuş, altışardan beş sıra, maşallah ne konforlu araçmış" mı diyorlar acaba? Bana kalırsa polis sizinle uğraşmaktan çoktan bıkmış, artık ne halleri varsa görsünler diyor...

Bakın sevgili okur, topuğumdan kurşunlanmayı göze alarak dolmuş mafyasının planını buradan açıklıyorum:

Bu çökme işini icat edenler dolmuşçuların ta kendisidir. Ve amaç, dedikleri gibi polisten saklanmak falan değildir. Ya nedir? Her zaman olduğu gibi maksimum sayıda yolcu alabilmek... Ayaktakilerin çökme hadisesi vatandaş tarafından iyice kanıksandıktan sonra sırada, çömelmiş yolcuların sırtına yeni yolcular yükleme aşaması vardır. Yakın bir gelecekte şoförler "abi omza alcaksan gel" diyerek açacaktır pazarlığı ve efendim ister inanın ister inanmayın aziz milletimiz buna da alışacaktır. En başta da centilmenlik için yanıp tutuşan geniş omuzlu yurdum delikanlıları...


ÖNCEKİ YORUMLAR:

Yazan:atkadehielinden | Tarih: 2007-12-01 16:24:41
Konu: ....

eskiden neymişsinn senn bölee :)
..........
Nası neymişim kadeh?
Yazan:caglarbilir | Tarih: 2007-12-02 19:43:44
Konu: açıkçası
ben...
tamam yazı hoş, ana fikre ve verdiği tepkiye tamamen katılıyorum da...
ama...
arkadaş gidip geliyorum, gelip gidiyorum sürekli bloga...
bakıyorum bakıyorum..
yazının başlığının taşıdığı gizli erotik anlamdan kurtulamıyorum ki, gelip düzgünce yorum yazayım... :)
.............
Son satıra kadar merakla okudum ve tam orda (gizli erotik kısmında) kahkahayı koy verdim :) Sen beni güldürdün allah ta seni güldürsün dostum... Kasıt söz konusu tabi, yorgun okuyucuyu yazıya çekmek için özellikle seçilmiş bir başlık. Bende de her resmi törende askerlerin " tüfek omza " diye bağırması benzer bir etki yapıyor, saygı duruşuna konsantre olamıyorum :)

Yazan:sehrayin | Tarih: 2008-03-20 10:22:20
Konu: selam
Merhaba yec
Uzun zamandır görüşemedik iyisindir umarım.Bu dolmuş yazısını okuyunca benimde aklıma bir dolmuş anısı geldi. Anlatabilir miyim?(anlatabilirim herhalde)
Üniversiteye başladığım günlerde şehri çok iyi bilmediğim için heryere dolmuşla giderdim:) Bir gün yine dolmuştayım bir yerden yolcu aldık, yolcu abimiz yerine oturduktan hemen sonra bir teyzemiz müsait bir yerde duruver evladım dedi.Şoför beyin cevabı: Abla arabanın götü kalkmadan durduruyorsunuz!
Hoşçakal yec, görüşmek üzere.
Sevgiler...
...........
Merhaba şehrayin, uzun zaman oldu hakkaten. Hoş geldin. Arabanın *ö*ü*ün kalkması uçağı anımsattı bana. Herhalde şoför bey uçak kullandığı varsayımıyla hareket ediyor :)

Yazan:somebuddy | Tarih: 2007-12-04 10:24:35
Konu: akrobasi

:)) aslında bu omuza alma hadisesi de gerçekleştikten sonra yeni bir kuşak yetişebilir Yec ya.. hani çinlililerin böyle akrobasi toplulukları oluyor ya, üst üste biniyor adamlar.. düşünsene.. aslında bu dolmuşçu amcalar vatana millete hayırlı bir iş bile yapıyor olabilirler :p

ben de bir dolmuş anımı anlatıp kaçayım bari:
üniv. zamanı.. dolmuşlar ank. güvenparktan kalkıyor (hala öyle :p).. ben bindim dolmuşa, dolmasını bekliyorum.. yaşlı bir amca kapıdan kafayı uzatıyor ve şöföre soruyor: "öttü mü?".. hazırcevap şöför: "yok daha ötmedi.." :)
hamiş: bu aslında bir şehir efsanesi gibi anlatılır ama ben, şahsen, bizzat, kendim yaşadım :)
Yazan:imbirgaripsinbirgaripler | Tarih: 2007-12-05 00:02:11
Konu: ***

bazen ilçeden şehire gelirken falan o küçük otobüsçüler de yapıo bunu.
dolmuş işte adı üstünde ama fazla doluo be kardeş.yani bazen midem bulanıo havasızlıktan.şoför kendini garantiye almış zaten oturup duruyo akşama kadar en önde :)
bu arada çok teşekkür ederim yec saol babaannem için.sen de benim ennn sevdiğim blogcu arkadaşlarımdansın;)
Yazan:sarkuteri | Tarih: 2007-12-06 00:27:43
Konu: yorumlara binaen

ya bu blogcunun beyni yine karıştı. yorumların altındaki "düzenle" yi tıklıyorum beni eski bir yazıma götürüyor, oysa yorumun yazıldığı pencereyi açması lazım, neyse yoruma yorumlarımızı buradan yapacağız.

SAMBADİ:
Ben o efsane olmuş espriyi anlamadım ama. Öttü mü, hangi anlamda? Dolmuş doldu mu? anlamında mı? Olayın Ankara' ya özgü bir boyutu mu var?

İMBİR:
Şoförlerin davranışları bi yana, biz yolcuların bütün bunları kabullenip normal bir şekilde davranmamız komiğime gidiyor işte. Serde koyunluk mu var acaba?
:)
Yazan:somebuddy | Tarih: 2007-12-06 12:58:47
Konu: açıklama
eh bir ankaralı olmadığından aslında bilmemen çok normal.. açıklayayım hemen: ank. güvenpark'tan bir sürü istikametin yanı sıra odtü (bir üniversitemiz oluyor) dolmuşları da kalkar.. yaşlı amcam da odtü'ye dili dönmediğinden "öttü mü?" diye soruyor.. böyledir efem..
hamiş1: ya Yec ya, açıklayınca tüm esprisi kaçtı ama :p
hamiş2: furboldan haz etmeyen erkekleri ya da şöyle düzelteyim insanları anlamam ne yazık ki mümkün olmuyor :pp
............
Evet, anlaşıldı. Esprinin kaçması hiç anlaşılmamasından iyidir. Odtü' nün bir üniversitemiz olduğunu öğrenmem de iyi oldu bu vesileyle.
     

Hiç yorum yok: